• warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.

De fem vanligaste saker som man ångrar i sin karriär

Benny Johanssons bild
tors, 2013-01-17 17:45 av Benny Johansson
Det finns fem vanliga företeelser som människor ångrar i sina karriärer. De beskrivs här. Civilekonombloggen trasslar till det genom att fråga: Lönar det sig att ångra sig?

Vad ångrar människor mest i sina karriärer? Frågan är intressant, det är känsligt att prata om karriär och särskilt om man i efterhand tycker att vissa saker skulle gjorts annorlunda.

I en blogg från Harvard Business Review har Daniel Gulati skrivit om The Top Five Career Regrets. Inlägget bygger på samtal med 30 personer mellan 28 och 58 som fick frågan vad de, så här långt, ångrar mest i sina karriärer. Här kommer listan:

1. Jag önskar att jag inte tagit mitt nuvarande arbete för den höga lönen, var faktiskt det vanligaste svaret. Många av de här personerna var också ganska uppgivna: "Jag skulle vilja lämna stressen bakom mig, men jag tror inte att jag är bra på något annat", sa en person.

2. Jag önskar att jag hade slutat tidigare. De som slutat för att fullfölja en dröm önskar att de tagit steget tidigare. "De åren hade jag kunnat ägna åt problem som är viktiga för mig. De åren får jag aldrig tillbaka". Så uttryckte sig en intervjuad.

3. Jag önskar att jag haft självförtroendet att starta eget. Många vill ha ökad kontroll över sina liv och ser vägen med eget företag som ett sätt att åstadkomma det.

4. Jag önskar att jag använt studietiden mer produktivt. Studietiden tyckte många blev kaotisk och inte strukturerad på ett medvetet sätt för att få ett bra första arbete. Och snart är det så att man inte har råd att gå tillbaka till studier för att kompensera tidigare brister.

5. Jag önskar att jag agerat på möjligheter i min karriär. De intervjuade beskrev att det funnits ögonblick av "nu eller aldrig" i deras karriär. Att tacka nej och sedan se hur den som istället fick frågan och gjorde en lysande karriär medförde känslan att man borde tagit tillfället till vara.

Andras erfarenheter är alltid intressanta. Att kommentera erfarenheterna kan kännas lite beskäftigt. Själv funderar jag kring frågan: Lönar det sig att ångra sig? Allt du och jag gör ger oss erfarenhet. Vad hade vi inte lärt oss om vi fattat andra beslut?

När det gäller studier så är studietiden också ett tillfälle att bygga kontaktnät, testa sig själv etc. Att många år senare ångra hur man agerade leder ingen vart. Däremot är det alltid bra att utvärdera sig själv för att t.ex. fundera över om det finns mönster i sitt beslutsfattande som man vill ändra. Att dra lärdomar utvecklar. Att deppa ihop för mig inte framåt.

I det här fallet är också allt betraktat ur karriärsynpunkt. Det kan ha funnits andra saker som man lärt sig och haft nytta av i sitt liv. Saker som, om man varit utan dem, kanske inte fört till den position där man sedan kan sitta och ångra sig.

Civilekonomerna - förbundet för Sveriges ekonomer.