• warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.

Intressant om arbetsmarknaden

Benny Johanssons bild
tors, 2012-05-24 12:07 av Benny Johansson
Att jämföra erfarenheter av arbetsmarknaden är alltid intressant för oss som följer dess förändring. Igår gavs möjlighet för företrädare för akademikerförbunden inom privat sektor att träffa representanter för Trygghetsrådet TRR.

Trygghetsråd finns det flera på arbetsmarknaden. De har tillkommit genom förhandlingar mellan parterna och finansieras genom att pengar tas från lönesumman på de företag som är medlemmar. Dessa har i regel kollektivavtal, men hängavtal kan också förekomma. TRR har 32 000 företag med cirka 700 000 anställda som medlemmar.

Trygghetsråden är ett uttryck för den omsorg som fackliga organisationer och arbetsgivare visar de medlemmar som drabbas av arbetsbrist. Trygghetsråden är också framgångsrika i att lyckas med att uppsagda tjänstemän får nytt arbete på likvärdig eller högre nivå.

Några viktiga händelser som  TRRarbetar med är Astra Zeneca:s nedläggning, andra förändringar inom Life Science och  Skyways konkurs.

De tendenser TRR ser i stockholmsregionen är att industriproduktion försvinner, tjänstesidan dominerar, Life Science tynar bort och flygbranschen minskar.

Kontakter är bästa sättet att få ett nytt arbete, 55 procent angav det som bästa sättet under första kvartalet i år. Civilekonomernas undersökning, Tre år efter examen, har också kontakter högst på listan, men intemed samma dominans.

Internetrekrytering ökar och 30 procent får arbete den vägen. För civilekonomerna, Tre år efter examen, var siffran 15 procent. De som tar del av TRR:s service är äldre än tre år efter examen, siffrorna speglar säkert att med olika grad av etablering på arbetsmarknaden så är vägarna till nytt arbete lika, men har olika tyngd.

I sommar en bok från TRR som handlar om arbetsmarknad och hur den fungerar för personer i olika åldrar. Det ska bli intressant läsning.

 

Civilekonomerna - hemvisten för Sveriges ekonomer i 75 år.