• warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.

Kvinnor ratas i USA - landet utan LAS

Benny Johanssons bild
fre, 2012-04-27 10:21 av Benny Johansson
Det visar sig att i USA, landet som inte kan beskyllas för rigida regler om anställningsskydd, drabbas kvinnor hårdast när krisen leder till färre arbetstillfällen. I Sverige brukar några hävda att sådana effekter är en följd av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Påståendet kan starkt ifrågasättas.

Åtta av tio som fått lämna finansindustrin i USA  sedan krisen slagit till har varit kvinnor. Det skriver SvD under rubriken: Finansindustrin kapar bort kvinnorna.  Kvinnorna har fått ta smällen när det blev neddragningar. Dessutom visar det sig att kvinnorna blir försiktigare. Man värnar om den plats man har hellre än att försöka avancera.

Att bli försiktig och sitta still i båten är en rimlig reaktion när det stormar.

Det finns olika syn på hur företeelsen ska hanteras. Någon tycker att kvinnorna ska ställa obekväma frågor om kvinnors karriärmöjligheter i företaget. En annan tycker att det är bättre att börja nedifrån. "Det är uppenbart att männen mycket lättare kan klättra på karriärstegen. Det är en kultur som måste förändras".

USA är inte alltid så annorlunda än Sverige. Men när vi här i Sverige upptäcker att andra grupper än män under 45 drabbas av negativa effekter på arbetsmarknaden vill en del hitta förklaringen i att den svenska arbetsmarknaden är stel på grund av framför allt turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Den lagen finns ju nu inte i USA. Med starkt fog kan man anta att lagen inte spelar den roll som dess belackare hävdar. Tänk om vi kunde få en mer saklig och seriös diskussion kring arbetsmarknaden och dess funktionssätt.

För en sekund slutar jorden att rotera.

Civilekonomerna - hemvisten för Sveriges ekonomer i 75 år.