• warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.

Oroligt konjunkturläge

Benny Johanssons bild
tis, 2011-09-06 17:27 av Benny Johansson
Arbetsförmedlingen rapporterar att antalet nyanmälda platser fortsätter att vara fler än förra året. Dessa siffror gäller vecka 33. Civilekonomerna anar nu en mer stillastående arbetsmarknad. I augusti ökade antalet nyarbetslösa något.

I vecka 33 fick Arbetsförmedlingen in 12 917 nya jobb, vilket är drygt 3 200 fler än samma vecka förra året. Det beskriver alltså läget i medio augusti. Antalet öppet arbetslösa har sjunkit med drygt 26 000 personer på ett år, vilket är positivt.

Civilekonomernas medlemmar har klarat finanskrisen med jämförelsevis låga arbetslöshetstal. Våra indikationer nu säger att vi har en mer stillastående arbetsmarknad - väldigt få samtal till vår medlemsjour handlar om löne- och avtalsfrågor. Dessutom kan vi notera en liten, men dock uppgång, vad gäller nyarbetslösa.

För bara någon månad sen sa alla prognoser att arbetslösheten skulle fortsätta att sjunka.

Det är väldigt fascinerande - detta med prognoser. Kikarsiktet riktas uppåt i goda tider och väldigt mycket neråt i dåliga tider. Tyvärr, när det gäller nedgångar, förstärker säkert detta kraften i dem. Har ni förresten tänkt på att de som inte delar den positiva prognosen kallas för "domedagsprofeter", som ju inte klingar så positivt. Men för den skull kan de ha rätt.

De som pratat om att konjunkturerna kommer att svänga snabbare än förut verkar få rätt. Den här nedgången (eller vad vi nu är i början av) var inte så allmänt förutsedd, men ändå så självklar när förklaringarna sätter in.

Civilekonomernas medlemmar klarade finanskrisen bra. Nu hoppas vi att oron nu är en darrning som snart går över eller att företagen väljer att behålla sina civilekonomer för den nytta de gör och att de behövs på plats när konjunkturen vänder. Vilket också kan ske snabbare än förväntat.

Skönt i vart fall att medlemmar har ett gott skydd vid arbetslöshet, i form av a-kassa och inkomstförsäkring och att våra karriärtjänster stärker även vid arbetslöshet.