• warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.

Ekonomstudenter vill veta mer om arbetsmarknaden

Sara Lindbergs bild
tors, 2011-09-01 15:51 av Sara Lindberg
När vi frågar studenterna så får vi ett tydligt och rungande ja till mer kontakter och utbyte mellan akademi och näringsliv i olika former. Av någon anledning kommer inte svaret från akademi och näringsliv med samma kraft.

Den senaste veckan har jag varit och besökt handelshögskolorna i Jönköping och i Örebro för att prata arbetsmarknad med de nya civilekonomstudenterna. För de flesta av studenterna var det här den första veckan på den fyraåriga utbildningen. Jag är imponerad av studenternas målmedvetenhet. Det fanns stort lust och ett behov av att få fråga och resonera kring karriären.

Nyfikna studenter ställde intresserade frågor om arbetslivet och flera kom fram efteråt och resonerade om olika vägval. Vad är möjligheterna till jobb utomlands? Ska jag försöka läsa dubbla examina? Vilka kompetenser söker arbetsgivarna? Hur skulle vi kunna ordna fler mingelträffar med arbetsgivarna?

Ja varför kan inte studenternas intresse av att möta arbetsgivare tillgodoses? Kanske är det resurs- och tidsbrist som står i vägen. Oavsett, så är det dagens ekonomstudenter som om några år ska anställas och anställa andra, som ska starta egna företag, som ska vara med och leda företags- och affärsutvecklingen och forskningen framåt. Framtiden, dvs. imorgon, om fyra år eller om 50 år, det är vår gemensamma målbild, som rimlig grund för våra prioriteringar.

För mig är det självklart att dialogen mellan studenter, alumner, akademi och näringsliv ska vara tät. Det är bra med arbetsmarknadsdagar särskilt om de arrangerades oftare. Dialogen måste finnas i vardagen, på nätet och i tidningar.

Att prata arbetsmarknadsfrågor, jobb och karriär med studenter är inte bara inspirerande för en ekonomalumn som jag, det är framförallt en för sällan nyttjad men säker källa till nya idéer för framtiden.

/ Sara