• warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.
  • warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: disallowed Unicode code point (>= 0xd800 && <= 0xdfff) at offset 1811 in /home/civiense/public_html/sites/all/modules/contrib/ctools/includes/cleanstring.inc on line 157.

Rekordlåg arbetslöshet för civilekonomer

Benny Johanssons bild
ons, 2011-06-29 10:26 av Benny Johansson
Arbetslösheten bland civilekonomer var 1,49 procent i april. Det är en siffra som vi bara sett under de allra bästa konjunkturlägena de senaste 10 åren. Optimisten hoppas det håller i sig. Pessimisten befarar en vändning.

Noteringen på 1,49 procent är den lägsta sedan åren före IT-kraschen samt sedan högkonjunkturen april 2008 till mars 2009.

Under den senaste krisen var den högsta noteringen 2,2 procent, medan den högsta siffran den senaste tioårsperioden uppmättes i september 2004 och var 4,3 procent. Det stöder vårt intryck att civilekonomer rent generellt klarat den stora krisen bra. Detta trots att den inleddes som en finanskris. Många företag valde att behålla sin kompetens för att kunna agera snabbt när konjunkturen vänder. Vi ser också en förberedelse för den arbetskraftsbrist som är i begynnelsen.

De tidigare perioder under 2000-talet som visat lägre siffror har varat i 7 respektive 12 månader.  Det blir intressant att se hur lång tid den goda konjunkturen håller i sig denna gång. Osäkerhetsmoment saknas förvisso inte.

Bakom siffran 1,49 procent döljer sig 348 individer. Många av dessa är arbetslösa en kortare tid, andra har en längre period av arbetslöshet framför sig. Att vara medlem i Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa ger ett ekonomiskt grundskydd. Medlemskap i Civilekonomerna förstärker med inkomstförsäkring. En bra grund är själva utbildningen. Arbetslöshetssiffror för arbetskraften i sin helhet är betydligt högre.

Arbetslöshet kan av olika skäl drabba vem som helst. Civilekonomer befinner sig  på en allt rörligare arbetsmarknad. Då kan de fördelar utbildningen ger behöva kompletteras med de fördelar medlemskap i förbundet och a-kassan ger. För även om det går bra nu kan man tyvärr vara säker på att det kommer att gå sämre sen.